Συνέντευξη τύπου: «Στατιστικά στοιχεία για το πρώτο έτος λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου Αλληλεγγύης»

Τις νέες εγκαταστάσεις και τον τρόπο λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου Αλληλεγγύης Ηρακλείου παρουσίασαν την Τρίτη 23 Απριλίου τα μέλη του «Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου». Τα μέλη του Δικτύου αναφέρθηκαν στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό απόρων κατοίκων της πόλης αλλά και στο μήνυμα καταγγελίας που επιθυμούν να στείλουν με την κοινωνική τους δράση για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο της δημόσιας υγείας.

Ο γιατρός και πρόεδρος του «Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου» Κώστας Μπατσαλιάς μίλησε για το στίγμα του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης τονίζοντας πως η δημιουργία του, πριν από ενάμιση χρόνο, ήταν αποτέλεσμα της θέλησης ενεργών πολιτών να διεκδικήσουν την αξιοπρέπεια τη δική τους και των συμπολιτών τους καθώς και για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, με δράσεις που αποτελούν παράδειγμα ήθους, αλληλεγγύης και πολιτικής, με όραμα μια κοινωνία δικαίου όπου τα συνταγματικά δικαιώματα στην υγεία δεν θα παραβιάζονται. «Στόχος μας είναι κάποτε να μη χρειάζεται το Κοινωνικό ιατρείο και με τη δράση μας καταγγέλλουμε την Πολιτεία που επιτελεί πλημμελώς τις υποχρεώσεις της προς τους πολίτες» τόνισε ο κ. Μπατσαλιάς. Ανέφερε επίσης πως η μεταφορά του ιατρείου στις εγκαταστάσεις επιβλήθηκε από τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες στην κοινωνία του Ηρακλείου καλώντας όλους τους πολίτες να συμβάλλουν στην αντιμετώπισή τους με τον προσφορότερο δυνατό τρόπο.

Για τον τρόπο λειτουργίας του Ιατρείου και του Φαρμακείου Αλληλεγγύης μίλησε η παιδίατρος Πέλλα Μαθιουδάκη παρουσιάζοντας τα ιατρεία που λειτουργούν (παθολογικό, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και παιδιατρικό), τους τρόπους με τους οποίους κλείνονται τα ραντεβού μέσω της γραμματείας και του τηλεφώνου 2813 008 525 και τη βασική προϋπόθεση που πρέπει να πληροί κάποιος για να λάβει τις υπηρεσίες από το ιατρείο, δηλαδή να είναι άπορος – ανασφάλιστος. Ειδική αναφορά έκανε η κ. Μαθιουδάκη στις μεγάλες ανάγκες εμβολιασμού των παιδιών στο Ηράκλειο χαρακτηρίζοντας μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας τα ανεμβολίαστα παιδιά.

Για τα στατιστικά στοιχεία του πρώτου χρόνου λειτουργίας του ιατρείου μίλησε η εθελόντρια της γραμματείας του Ιατρείου Μαρία Καλόγρη τονίζοντας πως ο κύριος όγκος των πολιτών που φτάνουν στην πόρτα του ιατρείου είναι έλληνες (περίπου το 75% ) οι οποίοι έχουν χάσει το δικαίωμα στις παροχές κοινωνικής ασφάλισης ενώ τόνισε πως ειδικά το τελευταίο διάστημα ο ρυθμός βαίνει ολοένα αυξανόμενος. Η κ. Καλόγρη παρουσίασε στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι μόνο κατά το πρώτο οκτώμηνο της λειτουργίας του Ιατρείου έχουν γίνει 435 επισκέψεις, 304 συνταγογραφήσεις και 236 εμβολιασμοί παιδιών.

Τέλος για τις ανάγκες του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου σε υλικά, τεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και σε εθελοντές γιατρούς, νοσηλευτές και υποστηρικτικό προσωπικό μίλησε η εθελόντρια Ρένια Κοκολάκη. Τόνισε πως κυρίως χρειάζεται η στήριξη για την αγορά εμβολίων, η διάθεση φαρμάκων μέσω των φαρμακείων της πόλης στα οποία μπορούν οι πολίτες να αφήνουν φάρμακα που δεν έχουν λήξει αλλά δεν τα χρειάζονται πια και ο ιατρικός εξοπλισμός όπως ηλεκτροκαρδιογράφος ενώ ανέφερε πως ήδη στήνεται το οδοντιατρικό εργαστήριο μετά από παραχώρηση του εξοπλισμού αλλά χρειάζονται οδοντιατρικά υλικά. «Κάθε εισφορά σε είδος, σε προσωπική εργασία από γιατρούς και άλλους εθελοντές αλλά και σε χρηματικές εισφορές προς το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο είναι ευπρόσδεκτη και αναγκαία» τόνισε η κ. Κοκολάκη.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε: Μαρία Τζανάκη: 6942 400 345

Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης