Φεστιβάλ «Αθέατη πόλη e_quality»

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Ηρακλείου προτείνει φέτος μια διαφορετική περιπλάνηση στην περιοχή του Λάκκου (περιοχή υγειονομικού) στις 27, 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2013.

Με εικαστικά, μουσικά, θεατρικά δρώμενα, με αρχιτεκτονικέs ιστορικές και κοινωνιολογικέs προσεγγίσειs.

Αναδεικνύουμε μηνύματα και αξίες που εμπεριέχουν αυτοί οι τόποι και μαζί με τιs δικέs μας αναζητήσεις επαναπροσδιοριζουμε την πρόταση μαs για την πόλη.

Συμμετέχουν Συλλογικότητες: Σύλλογος Έκτακτων και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Σύλλογος Εμψυχωτών Θεατρικού Παιχνιδιού, Minoistas, Πολιτιστικός Σύλλογος Λάκκου, Θαλασσόκοσμος, Θεατρική Ομάδα ΙΥΤΤΟΣ, Eικαστική Oμάδα fourground,  Πανεπιστήμιο Κρήτης Τμήμα Κοινωνιολογίας και άλλες ομάδες πολιτών.

Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ανάπτυξη δημόσιου διαλόγου για την ανάκτηση του αστικού τοπίου, και την αναζωογόνηση του Δημόσιου χώρου, με διαφορετικές προσεγγίσεις και εκφράσεις σε προεπιλεγμένο κοινό τόπο της πόλης.

Όπως κάθε μεγάλο αστικό κέντρο έτσι και το Ηράκλειο εξελίσσεται, αναπτύσσεται, χρησιμοποιείται και εγκαταλείπεται από τους κατοίκους. Μένουν έτσι αποτυπώματα που διαμορφώνουν ένα τοπίο που εμπεριέχει πολιτιστικές αξίες, δράσεις κοινωνικού ενδιαφέροντος, αλλά και διαφορετικά στοιχεία όπως την φύση, την οριοθέτηση του χώρου ζωής, το ανθρώπινο κατασκεύασμα, το πρόβλημα, την ιδεολογία, την ιστορία και την αισθητική.

Με το πέρασμα των χρόνων οι δραστηριότητες της πόλης μετατοπίζονται σε νέες περιοχές δημιουργώντας νέους χώρους συνάθροισης των πολιτών.Αυτό έχει ως επακόλουθο πολλές περιοχές κυρίως στο κέντρο, να περιθωριοποιούνται και να υποβαθμίζονται δημιουργώντας έτσι μικρές αθέατες πόλεις μέσα στην πόλη.

Ο όρος e_quality επιλέγεται για να προσδιορίσει τόσο την έννοια της ισότητας, όσο και τις έννοιες της ποιότητας και της οικολογίας στις κοινωνικές εκφάνσεις και στην συνδιαλλαγή τους με τον αστικό χώρο.

Στο Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013 στο Λάκκο (περιοχή υγειονομικού), στις 10:00 το πρωί, μέλη του  «Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου», για να ενημερώσουν τον κόσμο για τις δράσεις και τη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου Αλληλεγγύης. 

Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης