Δημόσιες Προβολές – Συζητήσεις σε πλατείες της πόλης μας: «ΣTαγώνες», ένα ντοκιμαντέρ για τις περιπέτειες του νερού στην Ελλάδα

«Κοινό αγαθό» είναι ο κοινός πλούτος του υλικού κόσμου. Είναι ο αέρας, το νερό, η τροφή, τα δάση, οι παραλίες, η ενέργεια. Είναι οι καρποί της κοινωνικής δημιουργίας. Η γνώση, ο πολιτισμός, η υγεία, η εκπαίδευση, τα πάρκα και οι δρόμοι. Η γενναιοδωρία της φύσης και η κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας.

«Κοινό αγαθό» είναι αυτό που δεν είναι διαχειρίσιμο ανταγωνιστικά, δηλαδή το να το χρησιμοποιεί ένα άτομο δεν αποκλείει κάποιο άλλο και που κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να εξαιρεθεί από τη χρήση του.

Η έννοια του «κοινού αγαθού» δεν τοποθετεί τον πολίτη ξεχωριστά από τη φύση, τον θέλει ωφελούμενο χρήστη και φύλακα ώστε να διαχειρίζεται το αγαθό με συλλογικό τρόπο φροντίζοντας για την ισότιμη πρόσβαση, χρήση και βιωσιμότητα, αλλά και την διασφάλιση και την ευημερία των μελλοντικών γενιών.

Με την νεοφιλελεύθερη επέλαση, ο πολίτης χάνει τις ιδιότητές του, αυτές τις νεωτερικής δημοκρατίας και μετατρέπεται σε «ανθρώπινο κεφάλαιο». Τα «κοινά αγαθά» μπαίνουν και αυτά μέσα σε εισαγωγικά εφ’ όσον τα περισσότερα από αυτά είτε έχουν ιδιωτικοποιηθεί είτε παραμένουν κοινά και δημόσια μόνο κατ” όνομα.

Άνθρωποι και κοινά γίνονται οικονομικά, απαλλοτριώσιμα μεγέθη.

Στο επίκεντρο αυτής της δίνης που απειλεί να ρουφήξει τη κοινωνία και τις αξίες της, με τον πιο δυνατό συμβολισμό για την ύπαρξή μας, βρίσκεται η μάχη για την διεκδίκηση του νερού.

Δημόσιες προβολές και συζητήσεις του ντοκιμαντέρ «ΣΤαγώνες» της Νέλλης Ψαρρού σε πλατείες της πόλη μας. «Ένα ντοκιμαντέρ για τις περιπέτειες του νερού στην Ελλάδα» ή «Ο πόλεμος του Αύριο Σήμερα».

Διοργάνωση: Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου | Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης

Με την υποστήριξη:
– Κοινωνικό Σωματείο Συνεργασίας, Τεχνών και Αλληλεγγύης «Το Γρανάζι»
– Κινηματογραφική Ομάδα Πανεπιστημίου Κρήτης
– Ηχοληψία – Συστήματα Ήχου: Βαγγέλης Χαιρέτης
– Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ιωάννη
– Συνέλευση Πολιτών Μασταμπά – Ατσαλένιου – Θερίσσου

Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης