Ημερίδα: «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία. Προκλήσεις και Προοπτικές»

Ημερίδα με θέμα: «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία. Προκλήσεις και Προοπτικές» διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014, στις 14:30, στο Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο Ξενία, στο Ρέθυμνο.

Η οικονομική κρίση στην ελληνική κοινωνία έχει κυοφορήσει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το ρόλο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στη διαχείριση της κρίσης και έχει ενισχύσει τη δυναμική της συγκρότησης συλλογικοτήτων στη σφαίρα της παραγωγής και διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών που απομακρύνονται από τη λογική της οικονομικής κερδοφορίας και διεκδικούν την επαναφορά της ηθικής σφαίρας και των κοινωνικών σκοπών στις λειτουργίες της οικονομίας. Η κοινωνική οικονομία είτε με τη μορφή ενός εργαλειακού μοντέλου που έρχεται από τα πάνω και ευθυγραμμίζεται με τις λογικές της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης της κρίσης στις κοινωνίες του ευρωπαϊκού νότου είτε ως ένα κινηματικό πρόταγμα που διεκδικεί το όραμα μιας συνεργατικής, αλληλέγγυας και εξισωτικής οικονομίας γεννά πολλά επιστημονικά ερωτήματα και πολιτικές προκλήσεις σε μια χώρα σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης».

Η Ημερίδα οργανώνεται από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Κοινωνιολογία και συνδέεται με προβληματισμούς που προέκυψαν στο πλαίσιο του μαθήματος «Παγκοσμιοποίηση, Τοπικός Μετασχηματισμός και Κοινωνική Οικονομία σε Περιόδους Κρίσης» (διδάσκων Γιάννης Ζαϊμάκης) και παράλληλα, εκφράζει την ανάγκη της σύνδεσης του Πανεπιστημίου με τους προβληματισμούς, τις κοινωνικές μεταβολές και τον κόσμο των ιδεών της ευρύτερης κοινωνίας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση η Ημερίδα επιτρέπει τη διασταύρωση του επιστημονικού λόγου για την κοινωνική οικονομία με την πολύτιμη εμπειρία και τη δράση εναλλακτικών κοινωνικών δικτύων αλληλέγγυας οικονομίας που έρχονται από τα κάτω και προτείνουν νέες μορφές οργάνωσης της παραγωγής και των κοινωνικών σχέσεων.

Αυτοδιαχειριζόμενα διαπολιτισμικά μουσικά εργαστήρια, κοινωνικοί συνεταιρισμοί αυτάρκειας, ομάδες ανταλλακτικού και αλληλέγγυου εμπορίου, φεστιβάλ προώθησης της ελεύθερης γνώσης και της πολιτισμικής αυτενέργειας, εναλλακτικά δίκτυα επικοινωνίας και ενημέρωσης, κολλεκτίβες αγροτικής καλλιέργειας και εναλλακτικές τοπικές πρωτοβουλίες από όλη την Κρήτη ανταλλάσσουν ιδέες και εμπειρίες που προωθούν την καινοτομία, την εφευρετικότητα και τη δημιουργικότητα για την κοινωνία και τις ανάγκες της.

Συμμετέχουν με ομιλίες και παρεμβάσεις τους ερευνητές, πανεπιστημιακοί, ακτιβιστές κοινωνικών κινημάτων και μέλη δικτύων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Πρόγραμμα:

1η συνεδρία: Το πρόταγμα της Κοινωνικής Οικονομίας σε μια περίοδο κρίσης. Συντονισμός: Νίκος Σερντεδάκις, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

 • Έναρξη- Χαιρετισμοί:  14:30
 • Κεντρική Εισήγηση: 14:40 – 15:30
  Σοφία Αδάμ, Οικονομολόγος – Ερευνήτρια:  Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία: Εννοιολογική, γεωγραφική, πολιτική απροσδιοριστία
 • Παρεμβάσεις: 15:30 – 16:10
  Σκεύος Παπαϊωάννου, Καθηγητής, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης: Κοινωνική Οικονομία και Κρίση
  Γιάννης Ζαϊμάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης: Το αφήγημα της  κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας: βιοπολιτικός καπιταλισμός ή μετακαπιταλιστική κοινωνία;
 • Συζήτηση: 16:10 – 16:50
 • Διάλειμμα – Καφές 16:50 – 17:30

2η Συνεδρία : Δίκτυα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Κρήτη: Παρεμβάσεις και προβληματισμοί. Συντονισμός: Γιάννης Ζαϊμάκης

 • 17:30 – 18:40, 1η Ομάδα: Mέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και Εναλλακτικής Επικοινωνίας και Πολιτιστικής Δράσης
  – Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος, Φεστιβάλ Χουδετσίου (Ross Daily, μουσικός)
  – Πολίτες TV (Μάριος Διονέλης, δημοσιογράφος)
  – ΕΡΤ open (Φανή Καλαθάκη, δημοσιογράφος, ΕΡΑ Ηρακλείου)
  – Εφημερίδα των Συντακτών  (Παναγιώτης Γεωργουδής, δημοσιογράφος, ποιητής)
  – Φεστιβάλ των Κοινών (CommonFest)
 • 18:40 – 20:00, 2η Ομάδα, Δίκτυα κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας
  – Ομάδα για το Εναλλακτικό και Αλληλέγγυο Εμπόριο:  Τera Verde (Βαγγέλης Μαρκάκης)
  – Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων
  – Δίκτυο Αλληλεγγύης – Χωρίς Μεσάζοντες  Ρεθύμνου
  – Ομάδα Καλλιέργειας Πανεπιστημίου Κρήτης: Ζιζάνια» (Μαρία Φιλίππου)
  – Συνεταιρισμός Το Κιβώτιο: Συνεταιριστικά καφενεία – παντοπωλεία Μπεγίρι και Χαλικούτι
  – Κοινωνικός Συνεταιρισμός Από Κοινού
 • 20:00 – 20:40, 3η ομάδα: Δίκτυα Αλληλεγγύης στην Τοπική Κοινωνία
  – Εθελοντικό Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου (Eλένη Ιωαννίδου, παθολόγος)
  – Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Ηρακλείου (Μαριάννα Σιγανού, Χρυσάνθη Σιδηροπούλου)
  – Δίκτυο Ενεργών Πολιτών Βασιλειών Ευ-τοπία (Πηνελόπη Ανανιάδου)

Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης