Ανοιχτό κάλεσμα προς εικονολήπτες /κινηματογραφιστές

Αγαπητοί συμπολίτες,

όπως ίσως ήδη γνωρίζετε στις 3, 4 & 5 Ιουλίου οργανώνουμε το Φεστιβάλ του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του οποίου κεντρική δράση αποτελεί το Κοινωνικό Ιατρείο- Φαρμακείο (ΚΙΦΑ).

Το ΚΙΦΑ στελεχώνεται και υποστηρίζεται από ένα δίκτυο 400 περίπου εθελοντών, γιατρών, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών, νοσηλευτών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, φοιτητών ιατρικής, γραμματέων, τεχνικών, καθώς και άλλο προσωπικό γενικών και υποστηρικτικών καθηκόντων, αποκλειστικά σε εθελοντική βάση, χωρίς καμία οικονομική, κομματική ή οποιαδήποτε άλλη δέσμευση, κατεύθυνση ή εποπτεία.

Οι πόροι προέρχονται αποκλειστικά από εισφορές μελών και δωρεές ευαισθητοποιημένων πολιτών και οι δαπάνες μας αφορούν κυρίως τα πρώτα παιδικά εμβόλια, τα λειτουργικά έξοδα του Οδοντιατρείου καθώς και τα αντιδιαβητικά φάρμακα (κυρίως ινσουλίνες) και τα φάρμακα για τις ψυχικές νόσους. Φάρμακα δηλαδή που δεν μπορούμε να τα έχουμε παρά την πρωτοφανή συμμετοχή και προσφορά σε είδος των συμπολιτών μας.

Το εγχείρημα ξεκίνησε στο τέλος του 2011. Ήταν ήδη γνωστή και τεκμηριωμένη η συσχέτιση της κακής υγείας με την φτώχεια, την ανεργία, την επισφαλή εργασία και το άγχος, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Γνωρίζαμε ότι το κενό που δημιουργούσε η μνημονιακή πολιτική ανάμεσα στο «κοινωνικό κράτος» που αποσυρόταν και στις «αγορές» που επέλαυναν, έπρεπε να το συμπληρώσουμε ως πολίτες με αλληλεγγύη για να μη γίνει τροφή στο φασισμό.

Δεν επιδιώκουμε να αποτελούμε φιλανθρωπική κίνηση εθελοντών με συγκινησιακές αποχρώσεις. Το Δίκτυο είναι η απάντησή μας στην αναξιοπρέπεια της απόσυρσης, της ανάθεσης και της απάθειας.
Σαν μία πρώτη προσπάθεια καταγγελίας της τοξικής για την υγεία πολιτικής της λιτότητας δημιουργήσαμε, σε συνεργασία με πολίτες του Ηρακλείου, «Το φάρμακο που σκοτώνει».

Συνεχίζοντας, με βάση πάντα την ανάγκη να επικοινωνήσουμε με τους συμπολίτες μας αυτή την προσπάθεια, αποφασίσαμε να οργανώσουμε αυτό το φεστιβάλ. Η συνδρομή σας για τη λήψη οπτικού υλικού κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών θα ήταν για μας καθοριστική, αφού ελπίζουμε ότι με τη χρήση του υλικού αυτού θα καταφέρουμε να φτιάξουμε ένα επόμενο ντοκιμαντέρ. Θα ήταν επίσης πολύτιμο για μας να μοιραστείτε μαζί μας τη δημιουργικότητα, τις εμπειρίες και τις ιδέες σας για αυτό το εγχείρημα.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και ελπίζουμε να σας δούμε στο φεστιβάλ!

Για την οργανωτική επιτροπή,
Μαριάνθη Δικίδου: mdikidou@gmail.com
Mάρα Βραχνάκη: gismadiam@hotmail.com

Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης