Επαναδιατύπωση Θέσεων Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου Αλληλεγγύης

Μετά από την έκδοση του ν. 4368/2016, με τον οποίο θεσπίζεται το δικαίωμα στους ανασφάλιστους και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ελεύθερης πρόσβασης, σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας για την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου και το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο (ΚΙΦΑ), που διατηρεί, βρέθηκαν μπροστά στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού του σκοπού της ύπαρξής τους και επαναδιατύπωσης των αρχών τους. 

Έχουμε ως δεδομένα αφ’ ενός

  • ότι η μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για τις ευάλωτες ομάδες και τους πρώην δικαιούχους ΕΚΑΣ, τελικά κάθε άλλο παρά μηδενική είναι,
  • ότι ο διαρκώς πολλαπλασιαζόμενος αριθμός των ανασφάλιστων, ακόμα και με το νέο σύστημα, υποχρεούται να καταβάλει για τα φάρμακα οικονομική συμμετοχή από εισοδήματα, τα οποία δεν υπάρχουν και η οποία αντιστοιχεί πολλές φορές σε δυσβάσταχτο ποσό, ακόμη και για τους ασφαλισμένους,
  • ότι το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας παραμένει υποστελεχωμένο και απαξιωμένο στο Ηράκλειο, ενώ τα προβλήματα από τα ελλείμματα μετακυλίονται στα ήδη επιβαρυμένα Νοσοκομεία

και αφετέρου

  • ότι η χώρα βρίσκεται κάτω από το ασφυκτικό καθεστώς που δημιουργεί η υποχρηματοδότηση, με υψηλό ποσοστό ανεργίας, μεγάλο αριθμό επισφαλώς εργαζόμενων, μεγάλο αριθμό εργαζομένων σε καθεστώς μερικής απασχόλησης με μισθούς που δεν επιτρέπουν την αξιοπρεπή διαβίωσή τους και έχουν οδηγήσει ακόμα και εργαζόμενους – ασφαλισμένους να έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αγοραστικής τους δύναμης,
  • ότι η φτωχοποίηση της κοινωνίας μας αναμένεται ότι θα συνεχίζεται επί πολλά χρόνια ακόμα,
  • ότι στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης οι στατιστικές δείχνουν αύξηση της επίπτωσης νοσημάτων, όπως η κατάθλιψη, που σχετίζονται με το επισφαλές και πλήρως αποσταθεροποιημένο οικονομικό, κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον.

Έτσι, ως μέλη του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου, προβάλαμε αυτό το νοσηρό πολιτικό, οικονομικό και εργασιακό πλαίσιο στο μέλλον και με φόντο και την εμπορευματοποίηση της υγείας σε μακρο-οικονομικό επίπεδο, εκτιμήσαμε ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει, ίσως ακόμα πιο επιτακτική και από πριν, η ανάγκη που γέννησε τα κοινωνικά ιατρεία, διευρυμένη από δω και στο εξής σε ένα μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Ταυτόχρονα, είναι ζωτική ανάγκη να αναζητήσουμε την απάντηση στο τι υγεία θέλουμε να έχουμε – ένα προϊόν της αγοράς ή μια συνθήκη ύπαρξης και ένα κοινωνικό δικαίωμα; Στο συλλογικό αυτό ερώτημα, όπως έχει φανεί, μόνο κάποια Κοινωνικά Ιατρεία προσπαθούν να απαντήσουν.

Αποφασίσαμε ότι το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης ήταν, είναι και θα είναι ανοιχτό προς τις εξής κατευθύνσεις: 

  • Ανοιχτό στο μέτρο των δυνατοτήτων μας προς όλους ανεξαιρέτως – ανασφάλιστους και ασφαλισμένους, πρόσφυγες και μετανάστες, παρέχοντας, όπως πριν, υπηρεσίες και όσα φάρμακα διαθέτουμε.
  • Ανοιχτό προς στο ευρύ κοινό με δράσεις ευαισθητοποίησης, ομάδες πρόληψης, αυτοβοήθειας και αυτο-επιμόρφωσης, ενημερωτικά σεμινάρια και παρουσία στις δραστηριότητες της πόλης.
  • Ανοιχτό όσον αφορά τη διερεύνηση της ολιστικής προσέγγισης και της εδραίωσης μιας νέας σχέσης μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου.

Επιπλέον, το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα συνεχίσει να προάγει δράσεις που θα στοχεύουν να αποκαταστήσουν την αξιοπρέπεια όσων συνανθρώπων μας έχουν αυτή την ανάγκη.
Θεωρούμε ότι τέτοιες δράσεις θα πρέπει να έχουν σαν κύριο στόχο την ανάπτυξη δομών και μηχανισμών που θα επιτρέψουν σε όποιον το έχει ανάγκη να ενταχθεί και πάλι σε ένα αξιοπρεπές εργασιακό περιβάλλον και που θα δώσουν σε αυτόν και την οικογένειά του την δυνατότητα για ισότιμη συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα του τόπου μας.
Καλούμε όσους συμφωνούν με αυτές τις αρχές και τους εμπνέουν οι ίδιες αξίες να δουλέψουμε μαζί.

Η υγεία και η εργασία είναι κοινωνικά δικαιώματα.

Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης | Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης Ηρακλείου

Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης