“Made in Europe”. Έκθεση σκίτσου του Μιχάλη Κουντούρη και παράλληλες εκδηλώσεις για το προσφυγικό

Η κοινωνία του Ηρακλείου ήταν πάντα ανοιχτή και προοδευτική σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά ο κίνδυνος των ακραίων συμπεριφορών είναι πάντα υπαρκτός.

Έτσι, το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου | Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αλληλεγγύης διοργανώνει από 1 έως 5 Φεβρουαρίου 2017 στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου μια σειρά από εκδηλώσεις με θέμα το Προσφυγικό ζήτημα. Κεντρικό ρόλο στις εκδηλώσεις έχει η έκθεση σκίτσου του Μιχάλη Κουντούρη με τίτλο «MADE IN EUROPE».

Τις πρωινές ώρες λειτουργίας της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις και ξενάγηση σχολείων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ τα απογεύματα από την Τετάρτη 1/2 έως και το Σάββατο 4/2 έχουν προγραμματιστεί συζητήσεις, προβολές ταινιών και μουσικές εκδηλώσεις.

Στόχος των εκδηλώσεων είναι:

  • Η προβολή του προσφυγικού θέματος στην κοινωνία του Ηρακλείου, ιδωμένο μέσα από την νεότερη Ελληνική ιστορία και την τέχνη.
  • Η κατανόηση του μεγέθους του προβλήματος μέσα από την επίσημη πληροφόρηση από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, αλλά και μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις προσφύγων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Κρήτη.
  • Η κατανόηση των αναγκών για αλληλεγγύη που δημιουργούν τα προσφυγικά ρεύματα των τελευταίων χρόνων.

Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου είναι μια αυτοδιαχειριζόμενη συλλογικότητα, χωρίς καμία οικονομική, κομματική ή οποιαδήποτε άλλη δέσμευση ή κατεύθυνση. Το Κοινωνικό Ιατρείο/Φαρμακείο του Δικτύου, είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, εξυπηρετεί ανασφάλιστους και άπορους συμπολίτες μας τα τελευταία 6 χρόνια και φιλοξενείται στα κτήρια της Κνωσού του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οι πόροι του Δικτύου προέρχονται αποκλειστικά από εισφορές μελών και δωρεές ευαισθητοποιημένων πολιτών και οι δαπάνες αφορούν κυρίως τα λειτουργικά έξοδα και τα φάρμακα που παρέχονται δωρεάν σε όσους τα έχουν ανάγκη.

Το εγχείρημα ξεκίνησε στο τέλος του 2011, όταν ήταν ήδη γνωστή και τεκμηριωμένη η συσχέτιση της κακής υγείας με την φτώχεια, την ανεργία, την επισφαλή εργασία και το άγχος, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Από τότε και μέχρι σήμερα στόχος μας είναι να συμπληρώνουμε με την αλληλεγγύη μας, το κενό που δημιουργούν οι πολιτικές λιτότητας στην υγεία, αλλά και να προάγουμε εθελοντικές δραστηριότητες που ευαισθητοποιούν την τοπική κοινωνία για την ανθρωπιστική κρίση που ζούμε τα τελευταία χρόνια.

Πρόγραμμα 

Τετάρτη 1/2/2017

Εγκαίνια της έκθεσης, παρουσίαση του βιβλίου MADE IN EUROPE του Μιχάλη Κουντούρη
Συντονισμός: Μάριος Διονέλλης, δημοσιογράφος
Συμμετέχουν: Μιχάλης Κουντούρης
Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Ευγένιος Δαφνής: Αναπλ. Καθηγητής Νεφρολογίας, μέλος του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Ακολουθεί συζήτηση.

Πέμπτη 2/2/2017

Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα χθες και σήμερα
Ομιλητές: Νίκος Ανδριώτης, ιστορικός: Προσφυγικά ρεύματα προς το ελληνικό κράτος 1821-1940
Μιχάλης Κουντούρης, σκιτσογράφος: Μιλώντας για το προσφυγικό χωρίς λόγια.
Ακολουθεί συζήτηση.

Παρασκευή 3/2/2017

Προσφυγικό και Τέχνη
Ομιλήτρια: Τόνια Καφετζάκη, Ιστορικός, Εκπαιδευτικός : Η εμπειρία της προσφυγιάς του 1922 στην ελληνική λογοτεχνία
Προβολή του ντοκιμαντέρ Fuoco am mare (Φωτιά στη θάλασσα) Βραβείο Χρυσής Άρκτου στο Φεστιβάλ ταινιών του Βερολίνου 2016.

Σάββατο 4/2/2017

Το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό στο Ηράκλειο
Ουαρσάν Σάιρ: Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα του. Απαγγέλλει η Άννα Ξανθάκη, εκπαιδευτικός
Το ταξίδι, η άφιξη, η ενσωμάτωση.
Αφηγήσεις μεταναστών και προσφύγων που ζουν στο Ηράκλειο.
Συντονισμός: Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες/ Μετανάστες.
Μουσική συναυλία με τον ROSS DALY.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκινά καθημερινά στις 19:00 και μπορείτε να τις παρακολουθείτε ζωντανά μέσω live streaming (κλικ εδώ).

Στο πλαίσιο της έκθεσης σκίτσου του Μιχάλη Κουντούρη και των παράλληλων εκδηλώσεων για το προσφυγικό, «Made in Europe», θα διατίθενται οι παρακάτω αφίσες για την οικονομική ενίσχυση του έργου του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου Αλληλεγγύης Ηρακλείου.

 

Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης