Ανακοίνωση του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου Ηρακλείου για το Πάρκο Γεωργιάδη

Tο πάρκο Γεωργιάδη βραβευμένο το 2016 από τη WWF σαν ένα από τα δέκα καλύτερα πάρκα της Ελλάδας, που μας έχει δροσίσει και φιλοξενήσει ατομικά και συλλογικά πολλές φορές μέχρι τώρα, πρόκειται άμεσα να υποβληθεί σε πλήρη ανάπλαση. 

Ο λόγος που βραβεύτηκε το πάρκο Γεωργιάδη, είναι για την υπάρχουσα κατάστασή του, για το εξαιρετικό μικροκλίμα που δημιουργεί με πλήρη σκίαση, με τα ψηλά δέντρα να κυριαρχούν, θυμίζοντας περισσότερο δάσος παρά αστικό χώρο πρασίνου, μοναδικό καταφύγιο για τα πουλιά της πόλης και για τους ανθρώπους της, πέρασμα και τόπος περιπάτου, ξεκούρασης, αναψυχής και γλεντιού αλλά και τόπος συνεύρεσης και ενίσχυσης των κοινωνικών δεσμών – πραγματικά η καρδιά της πόλης!

Δεν αντιλαμβανόμαστε από πού προκύπτει η ανάγκη για μια τόσο μαζική και πολυδάπανη ανάπλασή του.

Ένα πάρκο μέσα στο αστικό περιβάλλον είναι ένα πραγματικό αγαθό. Όταν αυτό τυχαίνει να είναι μοναδικό σε μια πόλη, όπως το Ηράκλειο, γίνεται εξαιρετικά πολύτιμο και οποιαδήποτε παρέμβαση κρύβει κινδύνους και προκαλεί σοβαρές ανησυχίες.

Οι ανησυχίες μας αυτές ενισχύονται από την κλιμακούμενη αυθαιρεσία και αστοχία του Δήμου στις παρεμβάσεις στο πράσινο, από τα έργα που βλέπουμε να έχουν ολοκληρωθεί ως τώρα σε άλλα σημεία της πόλης και από τις ασάφειες της δημοσιοποιημένης μελέτης. 

Για μας εκτός από την μεγάλη περιβαλλοντική του αξία σαν μικρο-οικοσύστημα, έχει και εξ ίσου σπουδαία κοινωνική. 

Στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στη ζωή μας, μέσα στη κρίση, την ανεργία, την αποξένωση και το άγχος του βιοπορισμού προσφέρει γενναιόδωρα ζωντάνια, ανάπαυλα και μια από τις λίγες νησίδες αληθινής κοινωνικής ζωής στους στερημένους κατοίκους της πόλης, που ζουν εγκλωβισμένοι μέσα σ’ αυτή είτε γιατί δεν έχουν ελεύθερο χρόνο είτε γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απολαύσουν την εξοχή, τη δροσιά και τη σκιά χωρίς να πληρώσουν. 

Μαζί με αυτούς τους ανθρώπους, που πορευόμαστε, αλληλέγγυοι τα τελευταία χρόνια και όσους αισθάνονται ότι αυτά που λέμε τους αφορούν, εκφράζουμε την ανάγκη και απαίτηση το πάρκο να παραμένει συνεχώς και ανεμπόδιστα προσβάσιμο και θεωρούμε αυτονόητο ότι οποιαδήποτε παρέμβαση σ’ ένα κατ’ εξοχήν κοινωνικό χώρο πρέπει να γίνεται με σεβασμό και λόγο στους πολίτες.

Δεν χρειάζεται ανάπλαση το πάρκο Γεωργιάδη, η πόλη χρειάζεται και άλλα πάρκα σαν το πάρκο Γεωργιάδη!

ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ/ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ-ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

φωτογραφία από την εκδήλωση – συζήτηση: «Η Υγεία Αλλιώς: Από την Απορρύθμιση στην Αυτορρύθμιση»
Σάββατο 4 Ιουλίου 2015.

Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης