Εκδήλωση: «Προσφυγο-ποίηση»

Η κοινωνία του Ηρακλείου ήταν πάντα ανοιχτή και προοδευτική σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά ο κίνδυνος των ακραίων συμπεριφορών είναι πάντα υπαρκτός. 

Έτσι, το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου οργανώνει εκδήλωση στις 8 Μαρτίου 2018, στην αίθουσα Μ. Καρέλλης, στην Ανδρόγεω, με θέμα: «προσφυγο-ποίηση», μιλώντας στους έφηβους για τους πρόσφυγες με τη γλώσσα της ποίησης και την ανατροπή της γελοιογραφίας.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν Ο σκιτσογράφος Μιχάλης Κουντούρης, με θέμα: «το κρυμμένο μήνυμα ενός σκίτσου»

Ο φιλόλογος Αντώνης Κουντούρης, με θέμα: «προσφυγο-ποίηση» βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο

Το βιβλίο πραγματεύεται θέματα όπως:

Ποια είναι άραγε η ιστορία των προσφύγων;

Με τι δυσκολίες και τι κινδύνους ταξίδεψαν για να φτάσουν ως εδώ;

Τι τους οδήγησε να φύγουν άρον άρον από τις πατρίδες τους και να αναζητήσουν

άσυλο στη Δύση;

Εμείς πώς τους υποδεχόμαστε;

Με μίσος και απανθρωπιά, όπως μας υποβάλλει ο φόβος;

Ή με σεβασμό και αλληλεγγύη, όπως μας υποδεικνύει ο πολιτισμός μας και το δικό μας

παρελθόν;

Είναι μήπως αυτή η προσφυγική κρίση η μόνη που έχει συμβεί στην ιστορία;

Υπάρχει τελικά ελπίδα για την ανθρωπότητα;

Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου είναι μια αυτοδιαχειριζόμενη συλλογικότητα, χωρίς καμία οικονομική, κομματική ή οποιαδήποτε άλλη δέσμευση ή κατεύθυνση. Το Κοινωνικό Ιατρείο/Φαρμακείο του Δικτύου, είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, εξυπηρετεί ανασφάλιστους και άπορους συμπολίτες μας τα τελευταία 6 χρόνια και φιλοξενείται στα κτήρια της Κνωσού του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οι πόροι του Δικτύου προέρχονται αποκλειστικά από εισφορές μελών και δωρεές ευαισθητοποιημένων πολιτών και οι δαπάνες αφορούν κυρίως τα λειτουργικά έξοδα και τα φάρμακα που παρέχονται δωρεάν σε όσους τα έχουν ανάγκη. Το εγχείρημα ξεκίνησε στο τέλος του 2011, όταν ήταν ήδη γνωστή και τεκμηριωμένη η συσχέτιση της κακής υγείας με την φτώχεια, την ανεργία, την επισφαλή εργασία και το άγχος, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Από τότε και μέχρι σήμερα στόχος μας είναι να συμπληρώνουμε με την αλληλεγγύη μας, το κενό που δημιουργούν οι πολιτικές λιτότητας στην υγεία, αλλά και να προάγουμε εθελοντικές δραστηριότητες που ευαισθητοποιούν την τοπική κοινωνία για την ανθρωπιστική κρίση που ζούμε τα τελευταία χρόνια.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνεται συλλογή φαρμάκων.

Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης