Ένας χρόνος από τον άδικο χαμό του Αντώνη Κούτη

Πέρασε ήδη ένας χρόνος από τον άδικο χαμό του Αντώνη Κούτη.Ο Αντώνης υπήρξε ένας από τα βασικά μέλη της αρχικής ομάδας, που ξεκινήσαμε μαζί τις ζυμώσεις το 2011, εμπνευστής, ιδρυτικό και δραστήριο μέλος του Δικτύου μας στα χρόνια που ακολούθησαν, άρα και στο παραγόμενο έργο, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Υπήρξε ένας άνθρωπος που οραματιζόταν μια κοινωνία με πρόσβαση όλων στη δημόσια υγεία, τη μόρφωση και την εργασία ως ύψιστα κοινωνικά αγαθά.
Οι σκέψεις και οι προτάσεις του έδωσαν πνοή στη διακήρυξη των αρχών μας για αλληλεγγύη και υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, με την προώθηση στάσεων και συμπεριφορών που
ενισχύουν την συλλογικότητα και κοινωνική συμμετοχή. Αυτές οι αρχές υιοθετήθηκαν από την πλειοψηφία των Κοινωνικών Ιατρείων πανελλαδικά, σε Γενικές Συνελεύσεις και βρίσκονται σχεδόν παντού.
Θα θυμόμαστε τον Αντώνη για τις αρχές του, την επιστημονική του κατάρτιση, τις ηθικές αξίες του, την ανθρωπιά του, την ευαίσθητη ψυχή του και τον τρόπο που είχε να εμπνέει τα οράματά μας και
κυρίως να τα διατυπώνει σε λέξεις και να τα μορφοποιεί σε πράξεις.
Μπορεί ο κύκλος της ζωής του να έκλεισε απότομα και άκαιρα, αλλά θα υπάρχει πάντα μέσα στις καρδιές μας, περιβαλλόμενος με εκτίμηση, σεβασμό, με γλυκύτητα, ομορφιά και με αγάπη.
Θα τον θυμόμαστε πάντα να μιλάει για το πρόταγμα της Κοινωνίας  δικαίου = πρώτα πάει η ηθική και οι ανθρώπινες αξίες, μετά η πολιτική και μετά η οικονομία. Όχι το ανάποδο.
Και θα καλούμαστε πάντα να απαντήσουμε τις ερωτήσεις του:
“ Τι κοινωνία θέλουμε να φτιάξουμε;
Tι υγεία θέλουμε να έχουμε δημόσια και μη;
Ένα αγοραίο αγαθό ή μια συνθήκη ύπαρξης και κοινωνικό δικαίωμα;”
Και εξακολουθεί να μας λείπει πολύ.

Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης